Банка, имот или дюшек предпочита българинът

Банка, имот или дюшек предпочита българинът  Друга банка, недвижими имот или дюшек? Кое от трите ще предпочетат 225 000 българи, които ще си върнат 3.6 млрд. лв. от 4 декември, когато ще започне изплащането към вложителите на КТБ? Според част от брокерите на имотния пазар няма да има съществена промяна. Други са противоположното мнение и смятат, че българинът е натрупал финансова култура и ще инвестира в имоти.
Пазарът на недвижими имоти в София винаги е бил по-различен от този в по-големите градове на страната. В момента на пазара в столицата се наблюдава раздвижване, което се прояви най-вече през последния месец. „Има две групи клиенти - вложители на КТБ и на банките изцяло. Едната група е на хората, спестявали при високи лихви парите си, чакайки да паднат още цените на имотите и тогава да се сдобият с изгоден имот. Те са най-много излъгани, защото петте месеца запор на КТБ спря търсенето им на подходящ имот”, обяснява Илиана Василева от софийската агенция „Инвестконсулт трейдинг”.
Към втората група спадат тези, които са държали парите в банката, без идея да се купува имот. Причината е, че са чували за риска от наематели, а високите лихви бяха основателен довод да държат парите в банка и да не хабят нерви с некоректни наематели. „Според мен първата група клиенти в момента е изплашена и чака наистина да види и пипне парите си. Тогава те ще се насочат  към бърза покупка, за да инвестират парите си на сигурно място – имот”, коментира Василева.
Оживление се наблюдава и на имотния пазар в Пловдив, особено след като стана ясна датата, на която ще започне изплащане на сумите от КТБ. Според местни брокери има увеличение на сключените предварителни договори.
В по-малките градове също се наблюдава леко раздвижване на пазара. Пример за това е Габрово. „Акцентът е върху имоти в централната градска част на сравнително все още приемливи цени. Изчаквалите до момента купувачи изказват мнение, че след освобождаването  на такава огромна парична маса ще има повишаване на цените от продавачите, които рачитат да се освободят от имоти, които дълго време са били на пазара без реализация. По тази причина, част от тях предприемат по активни действия в закупуването на ликвидни, атрактивни имоти или дълго търсено жилище за задоволяване на собствени нужди”, казва Радослав Глухов от местната агенция „Парагон“. Сериозен интерес в момента има и към производствени площи и терени. Собствениците на малки фирми, които са се въздържали от подобни инвестиции по време на кризата, решително предприемат действия за подсигуряване бъдещето на своите компании.
Сумите до 100 000 EUR, които вложителите на КТБ ще могат да си върнат, няма да повлияят на луксозния жилищен сегмент, но ще раздвижат средния.
Някои от специалистите в областта на недвижимите имоти смятат, че имотният пазар няма да се повлияе от началото на изплащането на парите от КТБ. „За съжаление, българинът  няма финансова култура - тя се създава с години! Според мен вложителите ще си вземат  парите и ще ги сложат в друга банка или в дюшеци, буркани. А ние  просто ще влезем в коментарите за очакванията, които не са се оправдали...”, заключава Галина Цонкова от варненската агенция „Росто”.
Източник: fakti.bg