Червена къща-наем Висок ли е наем от 5.75 лв./кв.м




Висок ли е наем от 5.75 лв./кв.мПоследните новини с адрес „Червената къща” на софийската централа улица „Любен Каравелов” са свързани с това, че от новата 2015-а година тя вероятно вече няма да бъде едно от най-важните културни средища на София. Причината, според наемателите – фондация „Гъливер клиринг хаус”, е високият наем. През 2001 г. фондацията наема имота за срок от 10 години, като поема и ангажиментът да ремонтира постройката. За реставрацията са вложени 746 000 лв. След като през 2011 г. договорът изтича, Министерството на културата обявява търг за наем на къщата на пазарни цени. Той бива спечелен от „Гъливер клиринг хаус”. Годишният наем, който фондацията плаща към държавата е в размер на 79 663 лв. Като се прибави и допълнителната сума към частния собственик, сумата нараства до 93 210 лв. От „Гъливер клиринг хаус” преценяват, че наемът е непосилен за тях.

В съобщение до медиите от Министерство на културата уточняват, че наемът на къщата е 5.75 лв./кв.м. „Това е най-ниската възможна цена по Правилника на Закона за държавната собственост. Месечната наемна цена е 5553.24 лв. Срокът на договора е до 2018 година. Според сключения наемен договор ако в продължение на два месеца не се заплаща наемната цена, Министерството на културата има право да отправи покана до наемателя за прекратяване на наемния договор”, обясняват от министерството.
Според Закона за държавната собственост имот, който е публична държавна собственост, какъвто е „Червената къща”, трябва да бъде отдаден под наем чрез провеждане на търг. Министерството на културата не може да наруши закона. „Така отговаряме и на другите културни организации, които искат от Министерството на културата безвъзмездно ползване на имоти. Длъжни сме да спазим закона и го спазваме” се посочва в информацията.

Какви са цените на къщите в центъра на София
Справка в най-големия сайт за безплатни обяви imot.bg показва, че към момента в централната част на столицата се оферират около 40 къщи. Цената им започва от 750 EUR за месец за триетажна къща с площ от 250 кв.м, намираща се в близост до Женския пазар и достига до 6500 EUR за месец за отново триетажен имот с РЗП 1000 кв.м. Цената на квадратен метър се движи м широкия диапазон от 3 EUR до 6.5 EUR. Повечето от имотите са ремонтирани и празни. Удобни са за офиси, представителства, банкови офиси или други обществени дейности.