Сделките с имоти растат видимо

В София покупките са със 17% повече за година, а най-голям ръст има в Пловдив

Общият брой на сделките в София през 2015 г. е 24 379, което е съпоставимо с нивата от първата кризисна година - 2009  











Пазарът на имоти се раздвижва, особено в София, където годишното увеличение е със 17%. Това показват данни на Агенцията по вписванията за сделките през цялата минала година, както и за най-активното последно тримесечие. Все още нивото е далеч от бума преди 2009 г., но пък е 70% над резултата от най-слабата година - 2012. Изненадата е Пловдив, където през периода октомври - декември 2015 сделките са се увеличили с 21% спрямо година по-рано. Като цяло положителният тренд е валиден и за цялата страна - годишният ръст е 5.7%.
Статистиката обхваща всички имоти - от цели търговски, офис и промишлени сгради до земя, но най-голям дял традиционно се пада на пазара на апартаменти. Затова прочитът на данните е, че ръстовете отразяват покупките на жилища. Доказателство, че това е активният пазар, е и информацията за ръста на ипотеките в страната - 32% на годишна база. Прогнозата на агенции за имоти и строителни компании е тази година сделките в големите градове да продължат да се увеличават, а цените да се покачат леко.

Ръст при големите 

Инфографика Увеличаване Последното тримесечие на 2015 г., което традиционно е и най-силният период за пазара, е приключило с ръст на сделките спрямо година по-рано за София и големите градове. По данни на Агенцията по вписванията в Пловдив, Бургас и Русе има значително повишение на сключените сделки и ипотеките. Лек спад на броя им спрямо същия период на 2014 г. има във Варна, но общото представяне на морската столица през годината е положително. За цялата 2015 г. сделките там са се увеличили с близо 2% спрямо предходната година. Инфографика Увеличаване 

Общият брой на сделките в София е 24 379, което е съпоставимо с нивото от първата кризисна година - 2009 (виж графиката). Годината е била особено положителна за пазара в Пловдив, където през 2015 г. са сключени със 17.5% повече сделки в сравнение с регистрираните през 2014 г. около 13 600. В големите градове на страната има значителен ръст и при сделките с ипотеки. За цялата 2015 г. броят на ипотеките достига над 49 700 за цялата страна, което е с близо 32% повече на годишна база. В София само през последното тримесечие броят на ипотеките достига 3650, което представлява ръст от 25.3% спрямо предходната година.

Прогнози

След активната 2015 г. в жилищния сектор очакванията на консултантите са за ръст на цените и през тази година. Според агенцията за недвижими имоти "Имотека" цените на жилищата ще нараснат с максимум 5-7% в следващите 12 месеца. "Предпоставките за ръст в активността и цените са ясно видими – интересът е значителен, инвеститорите се стремят да отговорят на търсенето, хората предпочитат съхранението на спестяванията си в имот поради липса на по-добра алтернатива", казва Люба Атанасова, изпълнителен директор на "Имотека". По думите й "Младост" и центърът ще бъдат основните предпочитания на купувачите и те ще се стремят да намерят подходящ имот в тези райони.

Очакванията са и за по-активен кредитен пазар и по-ниски лихви. Според консултантите от "Кредит център" след сериозния спад на лихвите по кредитите и депозитите през 2015 г. и засилената активност на кредитния пазар, особено при ипотечното кредитиране, тенденциите ще се запазят и през тази година. Като при намалението на лихвите темповете ще се забавят, тъй като доходността по депозитите слезе на много ниско ниво - в границите 0.25 - 1.25%. При кредитната активност прогнозата е ръстът да се увеличи в резултат на стабилизирането на икономиката, намалението на безработицата и активния пазар на недвижими имоти, обобщават от "Кредит център".

Няма коментари:

Публикуване на коментар