Хората предпочитат собствено жилище вместо наем


Хората предпочитат собствено жилище вместо наем


Архив: Булфото

Българите все още предпочитат да живеят в собствено жилище, вместо да са под наем. Това каза пред вестник „Черно море“ варненският брокер Димитър Колев.

Нашият град, макар в него да живеят модерни хора, също не прави изключение, гражданите искат да придобият собствен имот. Обяснявам си това с народопсихологията, каза Димитър Колев. По негови данни над 90% от населението в страната ни живее в собствени жилища. Това е един от най-големите проценти в света, добави брокерът.

Той твърди, че в повечето западни държави притежанието на недвижим имот е скъпо удоволствие.

Според брокера, ако сте решили да купувате апартамент, трябва да си отговорите на няколко въпроса. На първо място да се запитате имате ли стабилни доходи и работа. Ако отговорът е "не, по-добре не се захващайте с такава авантюра”, казва експертът.

Трябва да изчислите и дали разполагате с изискваното от банките самоучастие от около 20 процента. И не на последно място, смятате ли трайно да живеете в това жилище, което ще купувате. Ако нямате планове да се установите поне за 7-10 години, то покупката на имот едва ли е подходящото решение, категоричен е Димитър Колев.

Покупката на имот е изгодна финансово, ако покупната цена влиза в рамките на 15-годишни наеми за имота, който сте харесали, разкрива брокерът. Специалистът препоръчва също вноската по ипотечния ви кредит да не надхвърля 40% от него.
 

Автор: Екип на Черно море

Прочети още на: www.dnes.bg


Варненски брокер: Покупката е изгодна, ако е колкото наем за 15 г.


3 окт 2014