Метрото до Летище София ще бъде пуснато на 2 април

На 2 април ще бъде пуснато метрото до Летище София
На 8 май пък тържествено ще бъде открита линията до Бизнеспарка в Младост 4

На 2 април ще бъде пуснато метрото до Летище София, съобщи кметът на Столична община Йорданка Фандъкова за BTV. Метрото до летището и Бизнес парка-ще бъде на всеки 6 минути.

"В момента се правят вече пробите. До "Бизнес парка" предстои да бъде пуснато на 8 май. Определихме датите с г-н Братоев, очакваме да бъдем заедно с премиера г-н Борисов, който изключително помогна, заедно с министрите на транспорта и европейските фондове." - уточни тя, цитирано от агенция "Фокус".

Столичният кмет посочи, че линията до летището е знакова, защото защото ще направи София туристическа дестинация и ще облекчи софиянци. С откриването на новата отсечката метрото ще се разшири с още 5 км и ще бъде направена връзка между летището, Централна гара и с автогарата.

На 8 май пък тържествено ще бъде открита линията до "Бизнес парка" в Младост 4. Двата нови участъка със 7 станции ще обслужват общо 90 000 души.

По една специална програма е започнала подмяна и на транспортните средства, коментира Фандъкова. 66 са новите двойни счленени автобуса, до средата на годината ще бъдат въведени още 60. Кметът на Столична община отчете, че на 90% от тролейбусния парк е подменен.

На въпрос за въвеждането на "умните светофари", Фандъкова поясни, че с тях ще се дава предимство не просто на най-голямата колоната, за да може да се съкращава времето за престой и да се пази околната среда, но е насочена за предимство на градския транспорт.

"Това е европейска практика, която се надявам следващата година да започне изцяло." - подчерта тя.

Във връзка с въвеждането на нощен градски транспорт, Йорданка Фандъкова коментира, че е правен такъв опит преди няколко години в столицата, но интереса на пътниците е бил изключително малък.

Прочети още на: www.bgonair.bg