Луксозните имоти намаляват

17 Февруари, 2015
Луксозните имоти намаляват











Снимка: М. Богданова

Колкото и парадоксално да звучи, но в България и по-конкретно в София, се наблюдава дефицит на луксозни жилища. Може да сме на опашката по месечно възнаграждение и пенсии в Европейския съюз, но в същото време хубавите и луксозни имоти изчезват буквално за няколко седмици от специализираните сайтове. Естествено при условие, че цената е съобразена с пазара.
Местоположението, качеството на строителство и наличието на определени услуги са сред факторите, които определят степента на лукс на даден имот. Не е за пренебрегване обаче и цената. Към момента в страната се предлагат малко над 100 апартамента на стойност над 500 000 EUR, като от тях 85 имота са в София, сочи справка в най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg. Предложенията могат да бъдат разделени в три категории:
1. Апартаменти разположени в т.нар. „престижни южни райони”. Този тип предложения преобладават на пазара, като акцентът е върху Лозенец. Сред едно от най-шикозните предложения е мезонет с площ 509 кв.м, който може да бъде купен срещу 650 000 EUR. Това, с което мезонетът се отличава от другите, е че придава усещане за живот близък до този в луксозна къща, но разположен в близост до центъра.
2. Апартаменти в комплекси от затворен тип. През последните 5-6 години почти не се инвестира в строителството на такива имоти. Основната причина е, че построяването изисква значителни инвестиции, а индикации за отваряне на банките към строителни предприемачи започваме да наблюдаваме от 2015 г. и то за по-малки проекти. Вторият фактор е времето – определено изграждането на такъв комплекс с цялата инфраструктура и съпътстващи услуги отнема доста повече време. Тук предложенията, които са сравнително малко, са съсредоточени в кварталите Драгалевци и Витоша. Многостаен апартамент от 387 кв.м. разположен в комплекс от затворен тип състоящ се от 6 сгради в квартал Витоша може да се придобие срещу 570 000 EUR.
3. Апартаменти в центъра на града. Тук влизат някои централни улици, както и района около Докторски паметник. Ново строителство на практика липсва (оферират се имоти само в една новопостроена сграда). Сред най-скъпите предложения са апартаменти в района на бул. „Цар Освободител”, Орлов мост, ул. „Иван Вазов”. Един от най-скъпите имоти, които се предлага в момента на пазара е 4-стаен апартамент срещу Народното събрание. Цената му е 1 100 000 EUR. Големината му е 185 кв.м.
Какво може да с очаква от пазара на луксозни имоти? “През последните няколко години, с малки изключения, у нас няма строителство на нови имоти и комплекси в елитния сегмент. Затова предлагането им ще бъде ограничено в следващите години, а истински елитните имоти ще продължат да увеличават своята стойност”, прогнозира Никола Стоянов, управляващ съдружник на „Лукс Имоти”. От компанията посочват и факторите, които даден имот трябва да притежава, за да може да се нареди в категорията на луксозните недвижимости.
1. Добро местоположение.
Отличната локация е белег на реномираните квартали, наложени като такива заради своите характеристики и преимущества.
2. Перфектна архитектура.
“Отлична архитектура на сградата, по възможност от архитект с добро име — добавя висока естетическа стойност на имота. Клиентите вече избягват помпозност, грандомания и претенциозни изпълнения, граничещи с кич. Дизайнът трябва да е на ниво и в същото време дискретен, ненатоварващ. Другото вече не е модерно”, посочва Стоянов
3. Качество на строителството и довършителните работи.
Търсят се сгради, изградени с доказано качествени материали от строителни компании с добро име, които предлагат не само луксозни имоти, но и перфектни общи части и луксозни асансьори.
4. Сигурност.
Част от сигурността се обуславя от разположението в елитен квартал с ниски нива на престъпност. Много от търсещите луксозен имот поставят като важно условие наличието на видеонаблюдение или жива охрана.
5. Дизайнерски интериор и обзавеждане.

Източник: fakti.bg