Имотите в София носят по-висок доход от влог в банка

Жилищата в централните райони, както и тези около Витоша, носят най-голяма доходност

03.12.2015
Новини
През годината жилищата в София са донесли на собствениците си средна доходност от отдаването им под наем от около 5.4%. 
В същото време от влог в банка в момента се печелят около 1.25% годишно. Имотният пазар в столицата се възстановява с бързи темпове и през 2015 г. отбелязва 30% ръст на сделките спрямо година по-рано.
Една от причините за оживлението на имотния пазар са именно символичните лихви по депозитите в последната година. Това изкара на пазара не само купувачите на имоти, които имат нужда от нов дом, но и инвеститори, които търсят по-висока доходност в сравнение с депозитите. Според данните на брокерите в момента около 15-20% от купувачите придобиват имоти с цел инвестиция.
В последните месеци в столицата има засилено търсене на апартаменти от купувачи, които искат да ги отдават под наем, сочи публикуван вчера анализ на агенция "Бългериън пропъртис". 
Месечните наемни цени на двустайните жилища в София варират между 300 и 550 евро. При тристайните наемите са между 400 и 800 евро на месец, а многостайните апартаменти се предлагат от 900 евро на месец. 
Най-голяма доходност носят жилищата в южните квартали, като "Витоша", различни части на "Младост", "Манастирски ливади", а също и в престижните квартали в полите на Витоша. При отдаване на такъв имот собственикът обикновено печели над 6%. Нива на доходност от над 5% могат да се постигнат в "Лозенец" и кварталите "Хиподрума", "Бели брези" и "Медицинска академия". 
Към тях има висок интерес заради близостта с голям брой офис сгради по бул. "България". Имотите в кв. "Стрелбище" също постигат висока доходност заради близостта си до Южния парк. Най-висока доходност обаче би постигнала инвестицията в ново строителство - между 6 и 6.5% в зависимост от типа апартамент и района.

Източник:в. СЕГА Снимки:sxc.hu

Няма коментари:

Публикуване на коментар